Maahantuonnin ALV-muutokset

Maahantuonnin arvonlisävero ja muutokset 1.1.2018

Jos olet arvonlisäverovelvollinen ja tuot maahan tavaraa, seuraava, jo voimaan astunut muutos koskee sinua.

Vuoden 2018 alusta lähtien yrityksen ei enää tarvitse maksaa maahantuonnin arvonlisäveroa tullille ennen sen vähentämistä, vaan nyt se voi kohdistaa veron ja mahdollisen vähennyksen tullauskuukaudelle.

Tullauskuukauden määrittää tullauspäätöksen päivämäärä – Jos Tulli on päivännyt päätöksensä tammikuulle, sen vero sekä maahantuontiin liittyvä vähennettävä vero on ilmoitettava tammikuun kausiveroilmoituksessa 12.3. Kausiveroilmoitukselle on tullut kaksi uutta kenttää, ”tavaroiden maahantuonti Eu:n ulkopuolelta” ja ”vero tavaroiden maahantuonnista Eu:n ulkopuolelta”. ALV-ilmoituksessa vähennettävää summaa ei saa suoraan yhdestä lähteestä, vaan ilmoittajan on laskettava se itse.

Arvonlisäveron perusteeseen kuuluu tullausarvo, Tullin kantama vero ja kotimaan rahtikustannukset. Myös lastaus-, purkaus- ja vakuutuskustanukset voidaa lukea rahtikustannuksiin. Kuljetuskustannukset lasketaan kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa olevaan määräpaikkaan saakka. Jos jo veron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä on tiedossa, että tavara kuljetetaan toiseen Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa olevaan määräpaikkaan, veron perusteeseen lisätään mainitut kustannukset tuohon toiseen määräpaikkaan saakka. Huolintalaskulla voi myös olla veloitettu sellaisia kustannuseriä, jotka eivät liity kiinteästi maahantuontiin esim. tietoliikennekulut. Näitä kuluja ei arvonlisäveron perusteeseen sisällytetä. Myös vähäarvoinen tavaralähetys, 22 euroa tai alle, on ilmoitettava, mutta veroa ei tarvitse maksaa.

Jos tilitoimisto hoitaa asiakkaansa puolesta nämä oma-aloitteisten verojen ilmoitukset, sen on jatkossa osattava etsiä tullausarvo tullauspäätökseltä sekä kirjata ja ilmoittaa oikein kuljetus- ja huolintakulut sekä vastaavat. Kirjanpitäjälle tämä luo haastetta silloin, kun asiakas haluaa hoitaa kirjanpitonsa maksuperusteella, mutta maahantuonti pitää ilmoittaa suoritusperusteella. Siinä tapauksesssa maahantuontiin liittyvät tositteet on saatava tilitoimistoon kuukautta aiemmin kuin ennen.

Käytännössä tämä uudistus toimii kuten rakennuspalveluiden käännetty arvonlisävero. Jos kirjanpito on sähköistä ja suoriteperusteista, tilitoimisto selviytyy tästä muutoksesta helposti. Myös asiakas voi auttaa kirjanpitäjäänsä kohdistamalla yhteen tavaran tullaus ja kuljetusyhtiön laskuista sen nimenomaisen tuonnin kustannukset. Oheisesta linkistä voit tutustua materiaaliin verottajan pitämästä verkkoseminaarista, joka koski maahantuontia.

https://www.vero.fi/contentassets/afe7f589f1e0439894292caf0fe74c03/maahantuonnin-alv- verkkoseminaari-15122017_final.pdf

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua maahantuontiin, tullaukseen tai arvonlisäveroon liittyvissä asioissa. Autamme sinua lähes kolmen vuosikymmenen kokemuksella.